برای بسیاری از کاربران پیش آمده که در هنگام نصب ویندوز ، اشتباه مراحل را جلو رفته و ویندوز را نصب می کنند. همین امر باعث می شود تا اطلاعات موجود در سیستم پاک شود. در این حالت نیاز به بازیابی اطلاعات خواهید داشت. اما این اطلاعات فقط مختص درایو C بوده و برای محتویات بقیه درایورها هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. برای اینکه با نحوه بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز آشنا شوید خوب است که بدانید هارد سیستم معمولا به صورت دو پارتیشن بوده که یکی از آنها مربوط به درایو C است و ویندوز بر روی ایی درایور نصب می شود.
برای نصب ویندوز باید اطلاعات درایور مورد نظر را یک بار فرمت کرد و در این هنگام است که اطلاعات مشتری یکبار فرمت و سپس با نصب یک ویندوز جدید به اصطلاح اوررایت می شود. اما هنگامی که این فرآیند به اشتباه انجام می گیرد ، ویندوز جدید روی پارتیشن یا همان درایور مورد نظر این کار ریخته نشده است و فقط اطلاعت فرمت یا همان MFT تغییر کرده است.
نحوه بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز
1. استفاده از نرم افزار مخصوص
یکی از راه کارهایی که می توان برای آموزش بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز به آن اشاره کرد ، استفاده از نرم افزارهای مخصوص این کار است اما خوب است بدانید که این نرم افزارها به چه صورت عمل می کنند.
روش کار نرم افزارهای مخصوص بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز به دو صورت زیر است:
تحلیل اطلاعات با بهره گیری از ROOT
در صورت عدم اوررایت اطلاعات ، بقایای اطلاعات را می توان در فایل های قدیمی پیدا کرد حتی اگر برای پاک شدن آنها از گزینه هایی مانند Format یا Shift-delete استفاده شده باشد. این اطلاعات مانند دسته بندی روز اول خود از طریق ROOT قابل مشاهده هستند.
جستجوی فایل خام یا RAW
در این روش که برای نحوه بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز وجود دارد ، نرم افزار می تواند با تحلیل محتویات هارد و امضای هارد ، اطلاعات یا فایل های مورد نظر را بازیابی کند. امضای فایل الگوی رایجی است که آغاز و پایان فایل را مشخص می کند. تقریبا همه فایل ها حداقل یک امضای فایل دارند.
در این روش که برای آموزش بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز از طریق نرم افزار مخصوص ، توضیح داده شد. کاربر بعد از ریکاوری می تواند فایل های خود را بر اساس پسوند آنها مشاهده کند و نمی تواند فایل ها را مانند روش قبلی بر اساس تاریخ و نام گذاری شخصی ، مشاهده کند.
برخی از نرم افزارهای مخصوص بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز عبارتند از:
- Aidfile Recovery Software
- Auslogics File Recovery
- Test Disk and photorec
- Recuva
- EaseUS Data Recovery Wizard
- Steller Data Recovery
2. استفاده از ویژگی Recently Delete
یکی از روش های دیگری که می توان در آموزش بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز به آن اشاره کرد ، استفاده از ویژگی Recently Delete است. این ویژگی در ویندوز 10 وجود دارد که فایل های حذف شده را به مدت سی روز در یک پوشه ذخیره می کند. برای بازیابی اطلاعات از این طریق باید به صورت زیر عمل کرد:
- وارد سیستم شده و File Explore را باز کنید.
- حال بر روی عبارت This PC کلیک کرده و گزینه Recycle Bin را انتخاب کنید.
- در آخر روی عبارت Restore کلیک کرده و منتظر بمانید تا اطلاعات شما باز گردانده شود.
3. استفاده از ویژگی System Restore
از راهکارهای دیگری که می توان برای نحوه بازیابی اطلاعات بعد از نصب ویندوز به آن اشاره کرد ، استفاده از ویژگی System Restore است. این قابلیت در تمامی ویندوز های 7 ، 8 ، 10 ، 11 وجود دارد. با استفاده از این ویژگی سیستم می تواند به یک نقطه قبلی خود برود و از این طریق به بازیابی اطلاعات حذف شده شما کمک کند.
با نصب ویندوز چه اطلاعاتی پاک می شود؟
اما اگر ویندوز را بهصورت بهروزرسانی (Upgrade) نصب کنید، در این حالت بیشتر تنظیمات و فایلهای شما حفظ میشوند. در این روش، ویندوز جدید بهجای نصب از ابتدا، روی نسخه قبلی نصب میشود و بیشتر دادهها و برنامهها باقی میمانند، هرچند که بعضی برنامهها ممکن است نیاز به نصب مجدد داشته باشند.
در هر صورت، همیشه توصیه میشود که قبل از نصب ویندوز جدید، از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید تا در صورت بروز مشکل یا از دست رفتن دادهها، قادر به بازیابی آنها باشید.