جستجو کردن
Close this search box.
اشتراک گذاری

تعمیر برد هارد

تعمیر برد هارد ، نشانه‌های سوختگی برد هارد و ساختار برد هارد، مواردی است که در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد. برد هارد، همانگونه که می‌دانید یکی از مهم‌ترین اجزاء هارد است که از سر هم شدن تعدادی قطعه‌ی الکترونیکی بر روی یک یونیت سبز رنگ ایجاد می‌شود. وظیفه‌ی کلی برد هارد، کنترل هارد دیسک و دریافت دستورات برای اجرا در سیستم است. این قطعه‌ی کوچک، وظایف گوناگون دیگری از جمله بکار انداختن موتور هارد و خواندن اطلاعات از روی پلترها را نیز بر عهده دارد. برد هارد یا همان Logical Board حاوی قسمت فریموری هارد نیز هست تا امکان درست کار کردن هارد فراهم شود.

به طور کلی برد هارددیسک با برنامه‌ای از پیش تعیین شده، ابتدا دستورات را دریافت و پس از تحلیل، آنها را انجام می‌دهد. سوختن برد هارد (یا همان کنترلر PCB هارد) با نشانه‌هایی همراه است که از میان آنها واضح‌ترین‌شان، شنیده شدن بوی سوختگی از دستگاه و به تبع آن بروز اشکال در عملکرد لپ تاپ یا کامپیوتر است. البته نشانه‌های یک برد سوخته به این مورد محدود نمی‌شود و موارد دیگری را نیز شامل می‌گردد. در بخش‌های آتی به نشانه‌های سوختگی برد هارد و شیوه تعمیر هارد خراب شرح داده خواهد شد. شایان ذکر است تخصصی‌ترین سرویس‌های مرتبط با تعمیر برد هارد با حضور در مرکز ریکاوری هارد قابل دریافت است.

تعمیر برد هارد

نشانه های سوختگی برد هارد

سوختگی هارد معمولاً به دلایلی چون اختلال در برق یا قطعی آن، ورود مایعات به هارد، بی‌توجهی به تقدم و تأخر در اتصال کابل دیتا و پاور به هارد و در نهایت افزایش دمای هارد اتفاق می‌افتد. سوختگی برد هارد نشانه‌های متعددی دارد که در این بخش به برخی از شایع‌ترین آنها اشاره خواهد شد. یکی از شایع‌ترین و البته بارزترین نشانه‌های سوختگی برد هارد، شنیده شدن بوی سوختگی از دستگاه است. علائم دیگری چون شنیده نشدن صدای قطعات هارد، عدم تحرک قطعات هارد و مواردی از این دست نیز می‌توانند دال بر سوختن برد باشند. دیگر نشانه‌هایی که با مشاهده آنها می‌توان پی به سوختگی برد هارد برد عبارتند از:

  • شناخته نشدن یا همان دیتکت نشدن هارد: در این وضعیت پس از اتصال هارد اکسترنال، سیستم قادر به شناسایی هارد نخواهد بود. دیتکت نشدن هارد نشانه‌‌‌‌ای است که با مشاهده آن می‌توان به سوختگی برد هارد شک کرد.
  • روشن شدن هارد و دیتکت نشدن آن: این وضعیت نیز می‌تواند نشانه‌ای دال بر سوختن هارد –و غالباً سوختن ROM یعنی قسمت اساسی برد هارد- باشد.
  • روشن شدن هارد و درست کار نکردن هارد: در این وضعیت احتمالاً قسمتی از برد هارد – برای مثال خازن، مقاومت یا سلف‌های آن- دچار سوختگی شده است و مانع از درست کار کردن هارد می‌گردد. شایان ذکر است تخصصی‌ترین سرویس‌های مرتبط با تعمیر برد هارد با حضور در مرکز بازیابی اطلاعات هارد قابل دریافت است.

تعمیر برد هارد

در بخش زیر برخی از رایج‌ترین اشکالات مشاهده شده در برد هارد و امکان یا عدم امکان تعمیر آنها شرح داده می شود. باید توجه داشت که تشخیص این مسئله که امکان تعمیر برد هارد وجود دارد یا خیر، نیاز به بررسی کامل این قطعه توسط کارشناس هارد دارد. توصیه می شود حتی برد و هارد شکسته خویش را حفط کنید زیرا گاه جهت بازیابی اطلاعات به آنها نیاز است.

خرابی آی سی رام برد هارد:

معمولاً بر روی برد هارد یک IC وجود دارد که اطلاعات اولیه جهت عملیاتی شدن هارد در درون آن تعبیه شده است. (اگرچه در برخی از بردها این آی سی موجود نیست و در آنها از آی سی داخلی (اینترنال) در درون چیپ اصلی استفاده شده است.) به طور کلی رام برد هارد یا اینترنال است (درون چیپ اصلی) یا اکسترنال (یک آی سی خاص جداگانه بر روی برد هارد دیسک). 

در هر دو صورت احتمال آسیب به اطلاعات وجود دارد. در صورت خرابی آسی رام برد هارد امکان تعمیر برد هارد وجود ندارد زیرا امکان شناسایی هارد توسط مادربرد و یا لپ تاپ نیست. سرویس‌های تخصصی مرتبط با تعمیر این اشکال و سایر اشکالات فوق با حضور در نمایندگی رسمی تعمیر هارد قابل دریافت است.

سوختن چیپ پاور:

سوختن چیپ پاور هارد، اشکال دیگری است که تعمیر برد هارد را ضروری می سازد. وظیفه آی سی موجود در چیپ پاور هارد کنترل، ساخت ولتاژ و تولید سیگنال های متفاوت است تا هارد دستگاه کارش را به درستی انجام دهد. سوختن این آی سی و یا مدارات آن میتواند بر اثر نوسانات خارجی و یا داخلی خود هارد دیسک اتفاق بیفتد.

خرابی مدار TVS ورودی:

یکی از موارد تعمیر برد هارد، تعمیر خرابی مدار TVS است. گاه، به دلیل خرابی منبع تغذیه دستگاه Power Supply یا پاور اکسترنال، ولتاژ نامناسبی به برد هارد وارد می‌شود و این مدار از آنجا که وظیفه محافظت از دیگر قطعات را برعهده دارد، میسوزد. مدار TVS متشکل از چندین دایود و مقاومت و گاهی از سلف و فیوز است که ظرافت و حساسیت بالایی دارند.

خرابی مدار TVS ورودی

خرابی سوکت انواع برد هارد

سوکت برد هارد، شیارها، برآمدگی و زوایای خاصی دارد. این موضوع سبب شده تا کاربر بتواند فقط به یک جهت خاص کابل پاور و دیتا را به هارد متصل نماید. در صورت شکستن این سوکت ممکن است کاربر دیگر نتواند کابل های رابط را به برد هارد متصل کند. 

در برخی شرایط نیز، شکستگی سوکت و اتصالات بد کابل ها و سر سوکت ها به هم میتواند آسیب جدی به هارد دیسک وارد نماید. بهتر است در صورت بروز چنین اشکالی، در اسرع وقت نسبت به تعمیرات برد هارد اقدام نمایید. سرویس‌های تخصصی مرتبط با تعمیر این اشکال و سایر اشکالات فوق با حضور در نمایندگی رسمی تعمیر برد هارد قابل دریافت است.

بیشتر بخوانید: جراحی هارد ، آشنایی با مفاهیم و کاربردها

خرابی چیپ اصلی

یکی از اشکالاتی که ممکن است در چیپ اصلی ایجاد شود، اشکالات مرتبط با برنامه است. در این صورت کاربر هیچگونه سوختگی فیزیکی و ظاهری بر روی برد مشاهده نمی کند اما هارد دستگاه با برد کار نخواهد کرد.

 این احتمال نیز وجود دارد که هارد در صورت دیتکت شدن ظرفیت اشتباهی را به نمایش درآورد. تعمیر برد هارد در صورت بروز این اشکال صرفاً به دست تعمیرکاران زبده امکان پذیر است و هیچ‌گونه دستکاری و تعمیری نباید توسط کاربر یا تعمیرکاران مبتدی انجام شود.

جدا شدن قطعات و المان‌های روی برد هارد

یکی از ایرادات شایع در برد تمامی هاردها، ایراد جداشدن قطعات و المان های روی برد است. در هنگام جا زدن هارد در محفظه و یا جابجایی هارد، ممکن است برد هارد تماسی با قطعه ای سخت داشته باشد و یک یا چند مورد از المان ها و قطعات ان بشکند و یا جدا شود. 

در چنین شرایطی برد هارد دیگر نمی تواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد و گاه کاملاً از کار می افتد. بهتر است جهت تشخیص میزان خسارت وارد شده به هارد، آن را به یکی از کارشناسان مرکز تعمیر برد هارد نشان دهید.

2/5 (1 امتیاز)
اشتراک گذاری

4 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ابوالفضل ماندنی پور
    سپتامبر 30, 2020 9:11 ق.ظ

    سلام
    من ی هارد 500 گیگی seagate دارم .کاملا هم سرعتش هم خوبه . بد سکتر هم نداره که با بدسکتر گیری زدم . اما یک دفعه خاموش میشه (هیچ فرقی در زمان نداره در هر زمانی ممکنه این مشکل برام ژیش بیاد )و ویندوزم بلو پیج میده . دلیل این که میگم خواموش میشه اینه که چراغ هارد به صورت نا گهانی خاموش میشه و صفحه قفل میشه و هیچ چیز لود نمیشه . پاورم هم با تستر زدم سالم بود بازشم کردم مشکلی ب نظر نمیرسید داشته باشه . من قسمت های اتصالات برد هاردم هم تمیز کردم . اما باز هم خراب میشه . مشکل از مادر بردم هست ؟ یا از خود هارد ؟ لطفا کمک کنید 🙂

    پاسخ
  • محمد جواد
    می 5, 2021 8:04 ب.ظ

    هارد 1 ترا داشتم حجمش را 32مگا نشان می دادم بردم تعمیر این مشکلش حل شد بعد از وصل به کامپیوتر اطلاعات را یک لحظه نشان داد و لی یک بوی سوختگی راه افتاد وپس از ریستدیگر اصلن هارد شناسایی نشد تعمیرکار گفت قطعه روی برد سوخته و می گوید قابل تعمیییر است ولی یک هفته است هنوز خبری نشده ایا این برد درست می شود هارد وسترن سبز رنگ می باشد یا اصلن قابل تعمییر نیست

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.