هر لپ تاپ یک مجموعه کامل و یکپارچه از بخش های سخت افزاری و نرم افزاری است که در تعاملی منظم و درست با هم عملکرد دستگاه را تشکیل می دهند. درست است که تمام قطعات حضور و عملکرد درست شان ضرورت دارد، اما برخی از قطعات یک لپ تاپ اهمیتی غیر قابل انکار دارند و خرابی آن ها یعنی خرابی و از دست رفتن کامل کارکرد دستگاه. هارد لپ تاپ یکی از مهم ترین قطعاتی است که اگر خراب شود یا بسوزد، لپ تاپ یا کامپیوتر مورد نظر با مشکلی بسیار جدی مواجه می شود. بروز مشکل در هارد می تواند روی بخش های مختلفی اثر بگذارد.
از همه مهم تر برخی نشانه ها در عملکرد لپ تاپ حاکی از خرابی و سوختن هارد لپ تاپ است. به این ترتیب اطلاع داشتن از این موارد می تواند کاربر را در جهت درستی برای تعمیرات دستگاه و برطرف کردن مشکل ایجاد شده هدایت کند. برای مثال این که چطور می تواند فرایند بازیابی اطلاعات لپ تاپ را با موفقیت انجام دهد یا مواردی از این قبیل. در ادامه با بررسی نشانه های خرابی هارد لپ تاپ، فرایند تعمیر و رفع مشکلات ایجاد شده در این قطعه بسیار مهم را بررسی خواهیم کرد. با مرکز بازیابی اطلاعات و تعمیرات هارد همراه شوید.
چگونه متوجه خرابی و بروز مشکل در هارد شویم؟
خرابی و سوختن هر قطعه سخت افزاری که در یک لپ تاپ تعبیه شده است با نشانه ها و علائم به خصوصی نمایان می شود که این نشانه ها معمولا متناسب با نوع و ماهیت عملکرد آن قطعه است. هارد نیز که نقش ذخیره سازی داده ها و برنامه های لپ تاپ را بر عهده دارد، با نشانه هایی خرابی و سوختن خود را نشان می دهد. این نشانه ها معمولا در عملکرد ویندوز مشهود می شود و از طریق برخی نشانه ها می توان وجود یک مشکل در این قطعه را متوجه شد. البته که بسته به میزان خرابی نشانه های متفاوتی را شاهد خواهیم بود. در مرحله آخر نیز با سوختن هارد لپ تاپ مواجه می شویم.
بیشتر بدانید: با 5 نمونه از مشکلات رایج هارد دیسک آشنا شوید
نشانه های خرابی و سوختن هارد لپ تاپ
از مهم ترین نشانه های سوختن هارد لپ تاپ، بروز مشکل در عملکرد ویندوز است. کند شدن ویندوز، کندی در نصب و اجرای برنامه، نصب نشدن یک نرم افزار، عدم امکان کپی فایل و برنامه های جدید در دستگاه، نمایش خطا در فرایند نصب و به روز رسانی ویندوز، ریست شدن ناگهانی لپ تاپ و خاموش و روشن شدن مداوم دستگاه و در نهایت مشاهده خطای بروز مشکل در هارد دیسک لپ تاپ می تواند از مهم ترین نشانه های خرابی هارد لپ تاپ محسوب شود.
علاوه بر این، زمانی که هارد در حال سوختن یا خرابی است، ممکن است صدا هایی از این قطعه شنیده شود. تغییر نام فایل ها، ارور های دائمی در دستگاه، هنگ کردن مداوم لپ تاپ، آبی شدن نمایشگر دستگاه و باقی ماندن ویندوز روی حالت Safe Mode نشانه های مخرب نهایی از سوختن هارد لپ تاپ مورد نظر هستند. به صورت کلی، نقص و اختلال در عملکرد ویندوز لپ تاپ می تواند به کاربر هشدار دهد که هارد دیسک دستگاه در معرض ریسک خرابی و سوختن قرار دارد.
عوامل مخرب هارد دیسک لپ تاپ
اما چرا نشانه های بالا در هارد دیسک لپ تاپ مشاهده می شود و چه عواملی می توانند خرابی هارد لپ تاپ و در نهایت سوختن این قطعه را به دنبال داشته باشند؟ به صورت متوسط هر قطعه سخت افزاری از جمله هارد دیسک لپ تاپ یک طول عمر مفید دارد. اما برخی عوامل و نحوه استفاده و نگهداری می تواند روی این بازه زمانی موثر باشد. مهم ترین عوامل آسیب رسان به هارد، ضربه و زمین خوردن لپ تاپ و به دنبال آن هارد آن است که می تواند موجب خرابی و سوختن هارد لپ تاپ مورد نظر شود.
تکان های شدید لپ تاپ نیز می تواند به هارد آن اسیب برساند. این ضربه ها و فشار ها متوجه هد هارد دیسک است. در نتیجه تعمیر هارد ضربه خورده را باید در دستور کار قرار داد. عوامل مهم دیگر خرابی هارد لپ تاپ شامل نوسانات جریان برق، گرد و خاک، داغ شدن بیش از حد لپ تاپ و به دنبال آن هارد و در نهایت آب خوردگی لپ تاپ می تواند از عوامل مهم دیگر آسیب رسان به هارد تلقی شود.
اقدامات لازم بعد از خرابی و سوختن هارد لپ تاپ
زمانی که هارد لپ تاپ خراب شود و دچار مشکل شود، عملکرد لپ تاپ مختل شده و نیاز به تعمیرات هارد لپ تاپ یکی از ضروری ترین مواردی است که باید در اسرع وقت و در یک مرکز تخصصی معتبر انجام شود، چرا که هارد بسیار قطعه حساس و مهمی است و نمی توان تعمیر آن را به هر مکانی سپرد. مرکز تعمیرات سخت افزار ایران می تواند در این زمینه سرویس های حرفه ای را ارائه دهد. یکی از مهم ترین موارد در صورت سوختن هارد لپ تاپ، بازیابی اطلاعات هارد و احیای آن است. فرایند تعمیر این قطعه را بیشتر در ادامه بررسی می کنیم.
آیا امکان تعمیر هارد وجود دارد؟
به صورت کلی تعمیر پذیر بودن هارد آسیب دیده به این بستگی دارد که میزان آسیب و خرابی این قطعه چقدر است و تا چه میزان امکان تعمیر آن وجود دارد. تعمیرکار بعد از بررسی هارد دستگاه و دنبال کردننشانه های خرابی هارد لپ تاپ مورد نظر، مشخص می کند که آیا با تعمیر و تعویض برخی قطعات هارد امکان تعمیر آن وجود دارد یا خیر. گاهی نیز ممکن است در صورت سوختن هارد لپ تاپ، امکان تعمیر وجود نداشته باشد و به ناچار تعمیرکار مجبور به تعویض آن شود. در این مرحله چیزی که اهمیت دارد، بازیابی و احیای داده هایی است که روی هارد سوخته ذخیره شده است.
فرایند های مختلف تعمیر هارد لپ تاپ
بعد از بررسی هارد و دنبال کردننشانه های خرابی هارد لپ تاپ مورد نظر، ابتدا تعمیرکار باید لپ تاپ را باز کرده و هارد دیسک آن را بررسی کند. گاهی تنها با روش های نرم افزاری می توان مشکل هارد را برطرف کرد، خصوصا زمانی که مشکل ایجاد شده در هارد، مشکل بد سکتوری باشد. یکی از مشکلات ایجاد شده در خصوص هارد، عدم شناسایی هارد در لپ تاپ است. این مورد نیز می تواند نشانه ای مبنی بر آسیب جدی و احتمال بالای سوختن هارد لپ تاپ باشد. فرایند تعمیرات سخت افزاری هارد شامل موارد زیر می شود:
چه بخش هایی از هارد احتمال سوختگی دارند؟
هارد گوشی به دلیل طراحی پیچیدهاش، در برخی از بخشها مستعد سوختگی و خرابی است. یکی از این بخشها مدار کنترل است که مسئول مدیریت ارتباطات دادهها بین حافظه و سایر اجزای دستگاه است. آسیب به این مدار منجر به عدم دسترسی به اطلاعات موجود در هارد می شود.
بخش دیگر حافظه فلش است که برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میشود. عوامل محیطی مانند ضربه، رطوبت و نوسانات دما به حافظه فلش آسیب می زنند. همچنین تراشههای NAND که بخش اصلی ذخیرهسازی اطلاعات را تشکیل میدهند، در معرض خطرات جدی از جمله گرما و نوسانات برق هستند و خرابی آنها به از دست رفتن کامل دادهها منجر می شود.
علاوه بر این، ماژولهای تغذیه نیز از دیگر بخشهای حساس هارد هستند. نوسانات شدید برق یا استفاده از شارژرهای غیرمجاز به این ماژولها آسیب می زنند. در نهایت، درایوهای ورودی/خروجی I/O) ) که وظیفه انتقال دادهها بین هارد و سایر قطعات گوشی را بر عهده دارند، نیز گاهی دچار خرابی می شوند، که این موضوع به اختلال در عملکرد هارد و از دست رفتن اطلاعات منجر می گردد.