یکی از مشکلات دردسرسازی که می تواند برای انواع و اقسام هاردهای موجود در بازار رخ دهد، فرمت شدن هارد است. این معضل خیلی ساده دیتاهای هارد اکسترنال و یا هارد اینترنال مصرفی کاربر را از دسترس خارج می کند. اگر بکاپ گیری از دیتاهای هارد را فراموش کرده باشید، بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده معمولا ضروری است. در ادامه شما را با جنبه های مختلف این پروسه آشنا می سازیم.
تهیه ی بکاپ از اطلاعات هارد را جدی بگیرید.
بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده پروسه ی صد در صد تضمین شده ای نیست. اگر قرار باشد برای امتحان کارایی هارد بر روی هارد فرمت شده، دیتای جدیدی ضبط کنید؛ ممکن است به طور کامل شانس ریکاوری را از دست بدهید. از این رو بهترین کار تقدم پیشگیری بر درمان است. اگر اطلاعات مهمی بر روی هارد خود ذخیره کرده اید با استفاده از نرم افزارهای بکاپ گیر، نسخه ی کپی تهیه کنید.
بیشتر بخوانید: بازیابی اطلاعات هارد دیسک با هد خراب
در چه صورت امکان ریکاوری هارد فرمت شده وجود دارد؟
به این نکته مهم دقت داشته باشید که گزینه Quick format شانس ریکاوری هارد فرمت شده را به صفر می رساند. پس در صورتی که آن را انتخاب نکرده باشید می توانید اطلاعات خود را دوباره به دست بیاورید.
علاوه بر آن نوع هارد نیز در بازیابی اطلاعات نقش دارد. برای مثال اگر تاریخ تولید حافظه شما مربوط به قبل از سال ۲۰۱۸ باشد، چنانچه اطلاعات جدیدی روی آن نریخته اید، به راحتی ریکاوری می شود. اما در هارد های اکسترنالی که پس از سال ۲۰۱۸ روانه بازار مصرف شده اند، امکان بازیابی داده ها وجود ندارد. زیرا در آن ها ابزار بهینه سازی تریم مورد استفاده قرار گرفته که باعث می شود در صورت فرمت کلیه سلول ها خالی شده و اطلاعات آن ها نیز برای همیشه از بین برود.
مورد دیگر این است که اگر هارد اکسترنال را Full formatکرده باشید، دسترسی به اطلاعات امکان پذیر نیست. در هر صورت یک قانون کلی برای بازیابی اطلاعات وجود دارد: (تا زمانی که اطلاعات و دادههای جدیدی را روی هارد نریخته باشید، امکان ریکاوری آن وجود دارد.)
ریکاوری هارد فرمت شده پس از اتصال به موبایل امکان پذیر است؟
ریکاوری هارد فرمت شده پس از اتصال به موبایل دغدغه ذهنی کسانی است که به صورت ناخواسته اطلاعات موجود در حافظه را از دست داده اند. گاهی کاربران هارد اکسترنال را از طریق تبدیل OTG به تلفن هوشمند خود متصل می کنند. سپس زمانی که پیغامFormat Error به آن ها نشان داده می شود، بدون این که متن آن را مطالعه نمایند، روی دکمه yes می زنند.
در این حالت تمام داده های ذخیره شده روی حافظه خارجی فرمت شده و از بین می روند. اگر شما هم با این مشکل مواجه شده اید، مقاله پیش رو را تا انتها بخوانید.
چرا هارد پس از اتصال به تلفن همراه فرمت می شود؟
یکی از دلایلی که باعث می شود به ریکاوری هارد فرمت شده پس از اتصال به موبایل نیاز داشته باشید، این است که سیستم عامل اندروید دارای قابلیت پشتیبانی از فرمت NTFS نیست. همان طور که می دانید اکثر حافظه های جانبی موجود در بازار دارای با فرمت NTFS عرضه می شوند. بنابراین اگر بخواهید هارد را به موبایل خود وصل کنید، باید ابتدا فرمت آن را تغییر داده و به FAT32 تبدیل نمایید. در این حالت تلفن هوشمند شما از این فرمت پشتیبانی کرده و اطلاعات موجود در حافظه را نشان می دهد.
فرمت FAT32 تنها فرمتی نیست که سیستم عامل اندروید از آن پشتیبانی میکند. در حال حاضر فرمت های دیگر مانند Ext3،Ext4 و exFAT نیز وجود دارند که قابلیت پشتیبانی از آن ها برای اندروید تعریف شده است. به این نکته مهم توجه داشته باشید که قبل از هرگونه اقدامی برای تغییر فرمت هارد اکسترنال، ابتدا از اطلاعات خود بکاپ بگیرید. زیرا با این کار همه داده های ذخیره شده در حافظه حذف می شود.
بیشتر بخوانید : بازیابی فایل های پاک شده از هارد اکسترنال
نحوه بازیابی هارد فرمت شده
پس از فرمت شدن هارد اکسترنال تمامی اطلاعات و فایل های ذخیره شده در آن از بین می رود. با توجه به این که هارد قطعه ای بسیار حساس و پیچیده است، ریکاوری داده های آن کاری تخصصی است که تنها از عهده افراد مجرب و کار کشته برمی آید. به همین دلیل هیچ گاه تلاش نکنید که بازیابی هارد فرمت شده را خودتان به تنهایی انجام دهید؛ چون ممکن است که به حذف دائمی اطلاعات یا خرابی حافظه منجر شود.
حالت های مختلف فرمت شدن اطلاعات هارد
بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده بسته به نوع فرمت کردن هارد و یا درایو مورد استفاده ی کاربر نیز تغییر خواهد کرد. در واقع اگر شما خود درایو سیستم را فرمت کرده باشید برای بازیابی اطلاعات دو حالت وجود دارد:
Full format: دراین نوع از فرمت، شانس کمتری برای بازگردانی اطلاعات درایو فرمت شده وجود دارد. اما به هرحال کارشناسان ما در مرکز بازیابی اطلاعات با استفاده از راهکارهای تخصصی وضعیت هارد را بررسی خواهند کرد.
Quick format: در این از قالب بندی، شانس بازیابی درایو فرمت شده بسیار بیشتر از قبل است. چرا که در این نوع فرمت، فایل های درایو از بین نرفته و قادر به بازیابی اطلاعات هستید و می توان از برنامه های قدرتمند ریکاوری برای بازگرداندن اطلاعاتتان کمک بگیرید. البته بهره گیری از این نرم افزارها را باید به عهده ی کارشناسان بسپارید.
بایدها و نبایدهای پس از فرمت هارد
ریکاوری هارد فرمت شده و این موضوع که تا چه اندازه موفق شوید اطلاعات از دست رفته خود را بازیابی کنید، به عملکرد شما پس از اتفاق افتادن فرمت بستگی دارد. بنابراین باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
هیچ نرم افزاری را نصب نکنید
چنانچه متوجه شدید که داده های روی حافظه از بین رفته است، نباید هیچ نرم افزاری را روی آن نصب نمایید. در اینترنت برنامه های رایگان بسیاری برای بازیابی اطلاعات وجود دارند که اکثر آن ها نه تنها در این زمینه موفق عمل نمی کنند، بلکه ممکن است که موجب حذف دائمی فایل ها نیز شوند.
از راه اندازی نرم افزارهای خودکار اجتناب کنید
بعضی از برنامه های خودکار همچون Scandisk و Chkdisk وجود دارند که باید از نصب و راه اندازی آن ها هنگام فرمت شدن خودداری نمایید. چون ممکن است که حافظه دارای بدسکتور باشد و با اجرای نرم افزار دچار مشکلاتی مانند خرابی سخت افزاری شود.
داده های جدیدی روی هارد ذخیره نکنید
برای این که شانس ریکاوری هارد فرمت شده را از دست ندهید، از ریختن فایل های جدید روی حافظه خودداری نمایید. زیرا این کار احتمال از بین رفتن بخش هایی از اطلاعات قبلی را افزایش می دهد.
از دستکاری حافظه خودداری کنید
بهترین کاری که می توانید پس از فرمت شدن اطلاعات انجام دهید، این است که از دستکاری هارد بپرهیزید و آن را در اسرع وقت برای بازیابی داده ها در اختیار یک متخصص قرار دهید.
بیشتر بخوانید: بهترین برنامه های عیب یابی هارد
مراجعه به مراکز تعمیراتی معتبر و ریکاوری اطلاعات هارد فرمت شده
بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده به دست کاربران عادی تقریبا غیر ممکن است. روش های بسیار نوین و تخصصی فراوانی برای ریکاوری اطلاعات هارد وجود دارد. یکی از اصلی ترین روش های ریکاوری اطلاعات هارد، بهره گیری از دستگاه pc3000 است. این دستگاه توانایی ریکاوری بیش از 90 درصد اطلاعات حذف شده ی حافظه های جانبی و درونی را دارد. کارشناسان ما در مرکز بازیابی اطلاعات با به کارگیری این دستگاه فرآیند ریکاوری اطلاعات هارد با صرف کوتاه ترین زمان ممکن انجام می دهند.
استفاده از نرم افزار برای بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده
همان طور که اشاره شد، یکی از روش های بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده، استفاده از نرم افزارهای مخصوص این کار است. اما استفاده ی ناشیانه و نادرست از این نرم افزارها خیلی ساده سد راه پروسه ی بازیابی اطلاعات خواهند بود. تنوع این برنامه ها بالاست و هر یک قابلیت ها و آپشن های مختلفی را برای ریکاوری در اختیار کاربران می گذارند. در این راستا نکته ی حائز اهمیت آن است که باید حتما نحوه کار با این برنامه ها را به خوبی بدانید، زیرا بروز هرگونه اشتباه در انجام مراحل این نرم افزارهای ریکاوری می تواند باعث از دست دادن تمامی اطلاعات شما گردد. لذا جهت ریکاوری هارد فرمت شده به مرکز بازیابی اطلاعات اعتماد کنید.
بهترین نرم افزار ارائه شده برای ریکاوری هارد فرمت شده
امروزه نرم افزارهای مختلفی برای ریکاوری هارد طراحی شده اند که معمولا فرآیند عیب یابی، تعمیر هارد و بازیابی پارتیشنهای از بین رفته را انجام می دهند. همان طور که قبلا هم گفته شد، در این رابطه هرگز به سراغ نرم افزارهای رایگان نروید. یکی از بهترین برنامه ها برای بازیابی اطلاعات نرم افزار ریکاوری مای فایل است که به خوبی می تواند اطلاعات هارد اکسترنال ، فلش و… را برگرداند. بازیابی اطلاعات هارد اکسترنال فرمت شده با نرم افزار easeus هم می تواند موثر باشد.