کرش کردن ویندوز مشکل بسیار ناامید کننده ای است که هنگام کار با رایانه و بدون هیچ گونه اخطار قبلی به وجود می آید. در چنین مواقعی سیستم به اصطلاح هنگ می کند و صفحه ارور آبی رنگی را روی مانیتور آن مشاهده خواهید کرد.
دلایل مختلفی از مشکلات سخت افزاری گرفته تا نرم افزاری باعث بروز این مسئله می شوند. برای مثال در صورتی که تنظیمات بایوس به خوبی انجام نگرفته باشد، یا این که کامپیوتر بیش از حد گرم شود، کراش اتفاق می افتد. نصب نادرست درایورها، ویروسی شدن و بسیاری از عوامل دیگر نیز در این قضیه دخیل هستند. در ادامه تلاش کرده ایم مهم ترین علل فریز شدن ویندوز و راه های برطرف کردن آن را آموزش دهیم.
علت کرش کردن ویندوز چیست؟
طیف گسترده ای از عوامل موجب می شوند مشکل کرش کردن ویندوز رخ بدهد. به همین دلیل توصیه می کنیم در این موارد برای عیب یابی صحیح و تعمیر کامپیوتر خود از کارشناسان خبره کمک بگیرید. آشنایی با عللی که منجر به فریز شدن سیستم می شوند به شما کمک می کند تا بتوانید در آینده از چنین مشکلاتی پیشگیری نمایید. از این رو در زیر مهم ترین این دلایل آورده شده است.
بیشتر بخوانید: تعمیر هارد کامپیوتر ، قدرت و کیفیت، سرعت در عملکرد سیستم
داغ شدن بیش از حد رایانه
چنانچه سیستم شما به مدت طولانی روشن بماند، اجزای داخلی آن بیش از حد داغ می شوند. این موضوع می تواند باعث کرش کردن رایانه و در نهایت خرابی قطعات آن گردد. البته داغ شدن بیش از حد کامپیوتر تنها به خاطر کار کردن طولانی مدت آن نیست، بلکه ممکن است تهویه دستگاه مشکل داشته باشد.
این مسئله معمولاً در کامپیوترهای دسکتاپ به وجود می آید. به همین دلیل باید در فواصل زمانی معین گرد و غبار داخل کیس را به دقت تمیز نمایید. در مورد لپ تاپ ها نیز توصیه می شود مرتباً گرد و غبار تجمع یافته روی فن دستگاه را پاک کنید. این کار باعث می شود فن بتواند به درستی بخش های مختلف سیستم را خنک سازد.
ایراد در هارد درایو
در صورتی که درایو ذخیره سازی رایانه آسیب دیده باشد، مشکل کرش کردن ویندوز به ایجاد می شود. این مسئله مخصوصاً زمان به چشم می آید که تلاش کنید فایلی را روی سیستم اجرا نمایید. انجام نشدن این عملیات نشان می دهد قسمت هایی از هارد خراب شده است. چنانچه درایو ذخیره سازی سیستم شما از نوع HDD باشد، در این حالت صدای کلیک هم از سیستم به گوش می رسد.
هرگونه ایراد در هارد درایو می تواند عملکرد دستگاه را مختل کند. زیرا اجرا شدن ویندوز در گرو آن است که دسترسی به فایل های ذخیره شده به سادگی انجام شود. حال اگر دیسک مورد نظر قادر به شناسایی و خواندن فایل ها نباشد، مشکل فریز شدن پیش می آید. در صورت بروز این مسئله می توانید از کارشناسان مرکز بازیابی اطلاعات هارد دیسک درخواست کمک نمایید.
مشکل در رم
از آنجا که داده های مهم رایانه در قسمت رم ذخیره و نگهداری می شوند، مشکلات این بخش می توانند چالش زا باشند. زمانی که رم ایراد پیدا می کند، با کد خطای Fatal Exception Error روبرو خواهید شد. این ارور نشان می دهد ویندوز قادر به بازیابی اطلاعات نیست. در این حالت مشکلات متعددی ظاهر می شود که یکی از آنها کرش کردن ویندوز است.
خوشبختانه امروزه ابزارهای مختلفی وجود دارد که به کمک آن قادر خواهید بود انواع ایرادات رم را برطرف کنید. یکی از بهترین این ابزارها MemTest86 است که می توانید از قابلیت ها و امکانات آن به صورت رایگان بهره ببرید.
ناسازگاری نرم افزاری
اگر اخیراً نرم افزار خاصی را بر روی کامپیوتر خود نصب کرده اید، ممکن است مشکل فریز شدن به خاطر نصب این برنامه باشد. این گونه کرش های بد نرم افزاری عملکرد سیستم را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند.
آسیب های رجیستری
رجیستری ویندوز پایگاه عظیمی از داده های مختلف است که انواع اطلاعات مربوط به نرم افزارها و خودِ ویندوز در آن نگهداری می شوند. رشته های رجیستری در این بخش دائماً در حال حذف یا اضافه شدن هستند. به همین دلیل ممکن است در معرض آسیب های مختلف قرار گیرند. بعضی از این صدمات جزئی هستند، در صورتی که برخی دیگر مشکلات عمده ای را برای ویندوز به وجود می آورند.
به طوری که تعدادی از این مشکلات رجیستری می توانند علت اصلی کرش کردن ویندوز باشند. در چنین مواقعی چاره ای ندارید جز این که ویندوز نصب شده بر روی سیستم را ریست نمایید. بعضی از کاربران در صورت بروز این مشکل از نرم افزارهای پاک کننده رجیستری استفاده می کنند. لازم است بدانید که چنین ابزارهایی نه تنها مفید نیستند، بلکه صدمات بسیاری را برای سیستم همراه دارند.
مشکلات درایور
درایورها اجزای نرم افزاری سیستم هستند که کمک می کنند کامپیوتر به دیوایس های مختلف متصل شود. اگر بخواهید دستگاهی را به رایانه خود اتصال دهید، معمولا این درایورها به طور اتوماتیک نصب خواهند شد. با این حال ممکن است به دلیل عدم آپدیت درایورها یا نصب نادرست آن ها مشکلات جدی در عملکرد سیستم ایجاد گردد. به طور کلی ایراداتی که در این بخش ها به وجود می آید، موجب فریز شدن کامپیوتر می شوند.
ویروسی شدن
عامل دیگری که می تواند به کرش کردن ویندوز بیانجامد، نفوذ بدافزارها و ویروس ها در کامپیوتر است. نه تنها ویروس ها بلکه سایر فایل های مخرب نظیر تروژان ها نیز تاثیرات منفی بر روی سیستم دارند. از این رو اگر پس از اسکن رایانه خود متوجه وجود ویروس ها شدید، می توانید از ابزارهای مختلف برای رفع این مشکل کمک بگیرید.
خودِ ویندوز یکی از بهترین ابزارها را در این رابطه ارائه می دهد. این ابزار مفید و کاربردی که تحت عنوان Windows Defender شناختی می شود، به راحتی ویروس ها و بدافزارها را در سیستم تشخیص می دهد. ابزار دیگر Malwarebytes است که می توانید از آن جهت شناسایی بدافزارها و رفع مشکل کرش شدن استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: رفع مشکل ویروسی شدن هارد اکسترنال
ایراد در منبع تغذیه
چنانچه منبع تغذیه کامپیوتر شما مشکل داشته باشد، جریان برق به اندازه کافی در دسترس قطعات و اجزای داخلی قرار نمی گیرد. افت یا افزایش بیش از حد جریان برق می تواند فریز شدن سیستم را به دنبال داشته باشد. در این حالت بهترین راه کار برای رفع مشکل موجود این است که منبع تغذیه دستگاه را تعویض کنید.
عوامل مختلفی در خرابی پاور رایانه نقش دارند. برای مثال استفاده از چند راهی بی کیفیت و سیم کشی معیوب باعث صدمه دیدن منبع تغذیه و در نهایت کرش کردن ویندوز می شوند. بنابراین بهتر است که در این شرایط پریز برق، کابل های متصل شده به دستگاه و سایر اتصالات را به دقت مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که هر کدام از این بخش ها معیوب باشند، لازم است آن ها را تعویض نمایید.
نکاتی برای عیب یابی کرش ویندوز
- بررسی رویدادها: ویندوز رویدادهایی را که در کامپیوتر شما رخ می دهد را ثبت می کند. شما می توانید با بررسی رویدادها، اطلاعاتی در مورد علت کرش ویندوز بدست آورید.
- بررسی دمای سیستم: گرمای بیش از حد یکی از دلایل کرش می باشد. شما می توانید با استفاده از نرم افزارهای مانیتورینگ دما، دمای سیستم خود را بررسی کنید.
- آزمایش حافظه: با استفاده از ابزارهای داخلی ویندوز یا نرم افزارهای شخص ثالث، حافظه کامپیوتر خود را برای خطا آزمایش کنید.
- اسکن هارد دیسک: با استفاده از ابزارهای داخلی ویندوز یا نرم افزارهای شخص ثالث، هارد دیسک خود را برای خطا اسکن کنید.
- به روز رسانی درایورها: اطمینان حاصل کنید که درایورهای تمام سخت افزارهای خود را به روز رسانی کرده اید.
- نصب به روز رسانی های ویندوز: مطمعن شوید که تمام به روز رسانی های ویندوز را نصب کرده اید.
- برنامه های مشکوک: اگر اخیراً برنامه ای نصب کرده اید که فکر می کنید ممکن است باعث کرش شده باشد، آن را حذف کنید.
- اسکن سیستم برای بدافزار: با استفاده از یک نرم افزار آنتی ویروس یا ضد بدافزار سیستم خود را برای بدافزار اسکن کنید.
- بازنشانی ویندوز: اگه هیچ از موارد موثر نبود، ویندوز را به تنظیمات کارخانه بازنشانی کنید.
نقش استفاده از نسخه پشتیبانی نشده در فریز شدن ویندوز
مشکل فریز شدن ویندوز بیشتر برای نسخه های قدیمی آن اتفاق می افتد. زیرا ویندوزهای قدیمی از رده خارج شده اند، لذا از سوی شرکت مایکروسافت پشتیبانی نمی شوند. در نتیجه عدم دریافت آپدیت های امنیتی سبب می گردد مشکلات فراوانی برای این نسخه ها به وجود بیاید.
به همین دلیل در صورت نصب نسخه های قدیمی همچون ویندوز 7 روی رایانه خود بهتر است در اسرع وقت آن را ارتقاء دهید. همچنین اگر از ویندوز 10 استفاده می کنید، همواره مراقب باشید که آخرین به روز رسانی های آن را دریافت نمایید.
بیشتر بخوانید: تهیه نسخه پشتیبان از ویندوز 10