امروزه انواع هارد با کارایی و قیمت های متفاوت در بازار مصرف وجود دارد. هارد دستگاهی است که وظیفه ذخیره کردن تمام داده ها و نرم افزارهای نصب شده بر روی سیستم را بر عهده دارد. اطلاعات ذخیره شده می تواند شامل هر داده ای از قبیل فیلم، عکس و غیره باشد. زمانی که رایانه خاموش می شود، این داده ها بر روی هارد باقی می مانند و با راه اندازی مجدد کامپیوتر کاربر می تواند از آن ها استفاده کند. در این نوشتار قصد داریم انواع مختلف هارد دیسک را معرفی کنیم.
دسته بندی انواع هارد از نظر کاربرد
انواع هارد از جهات گوناگونی قابل دسته بندی هستند، برای مثال از نظر سرعت، نوع کاربری، اندازه و غیره متفاوت هستند. هارد از نظر نوع کاربرد شامل دو گروه هارد اکسترنال و هارد اینترنال است که در این قسمت مورد بررسی قرار می گیرند.
هارد اینترنال و انواع آن
هارد اینترنال همان حافظه داخلی رایانه است که این امکان را برای کاربر فراهم می کند؛ تا کلیه اطلاعات و داده های خود را روی هارد ذخیره کند. ارتقای هارد اینترنال در لپ تاپ ها و رایانه های شخصی به سهولت انجام می گیرد، البته بهتر است که این کار توسط یک فرد متخصص انجام شود.
انواع پورت هارد اینترنال
یکی تقسیم بندی های این نوع حافظه های داخلی از نظر ساختار آن ها صورت می پذیرد. به طور کلی انواع هارد اینترنال از جهت ساختار داخلی شامل دو دسته هستند:
- هارد اینترنال مکانیکی:
این نوع هارد از یک دیسک و موتور به همراه بازو تشکیل شده است که در یک پوشش فلزی محصور شده است. هارد اینترنال در اندازه های 2.5 و 3.5 اینچی به بازار عرضه می شود.
- هارد اینترنال اس اس دی:
این نوع از هاردها دیسک و موتور ندارند که این امر موجب اندازه کوچک و وزن سبک آن ها شده است.
انواع هارد اینترنال از نظر پورت
تقسیم بندی دیگر این محصولات از نظر نوع پورت به کار رفته در ساختار آن انجام می شود. انواع هارد اینترنال از نظر پورت عبارتند از:
- هارد اینترنال با پورت پاتا:
این دسته از هاردها یک کابل با دو کانال دارند که به مادربرد متصل می شوند. به طور کلی هر رایانه دارای ظرفیت اتصال 4 هارد اینترنال با پورت پاتا است.
- هارد اینترل با پورت ساتا:
این نوع هارد دارای کابل های نازکی است که برای اتصال به کار می رود. اطلاعات هارد اینترل با پورت ساتا به شکل سریالی منتقل می شود.
هارد اکسترنال و انواع آن
یکی از انواع هارد، نوع اکسترنال است. این هارد در واقع یک حافظه خارجی است و داخل کامپیوتر قرار نمی گیرد، بنابراین می توان به راحتی آن را حمل کرد. افرادی که می خواهند اطلاعات و داده های مورد نیاز را همیشه همراه خود داشته باشند، از هارد اکسترنال یا خارجی استفاده می کنند. می توان از اطلاعات موجود در حافظه داخلی سیستم یک نسخه بکاپ تهیه کرد و آن را داخل این حافظه ذخیره نمود.
دسته بندی هارد اکسترنال (خارجی) از نظر ساختار
انواع هارد اکسترنال از جهت ساختار شامل دو دسته هستند که عبارتند از:
- هارد اکسترنال اچ دی دی:
هارد HDD اغلب در رایانه های شخصی مورد استفاده قرار می گیرد. عملیات خواندن و نوشتن در این نوع هارد توسط چرخش صفحات آلومینیومی موجود در آن صورت می پذیرد و دارای صدای نویز است. هارد HDD فضای بسیار زیادی را برای کاربر به وجود می آورد و به دلیل پایداری بالا و فرار نبودن خیال کاربر را از بابت ذخیره اطلاعات راحت می کند. هارد HDD در مقابل ضربات مقاومت چندانی ندارد و بلافاصله صدمه می بیند، حتی ممکن است در نتیجه وارد آمدن ضربه اطلاعات موجود در آن پاک شود.
- هارد SSD :
هارد SSD دارای صفحات چرخنده نیست، بنابراین هیچ گونه صدای نویزی ایجاد نمی کند. این نوع هارد دیسک از نظر مصرف برق کاملا مقرون به صرفه است و عملیات خواندن و نوشتن در آن با سرعت بسیار زیادی انجام می شود. هارد SSD همچنین باعث افزایش سرعت سایت هایی می شود که با انواع سیستم های مدیریت محتوا به وجود آمده اند.
هاردهای اکسترنال از نظر نوع کاربری و اندازه
انواع هارد اکسترنال از نظر کاربرد و اندازه نیز به دسته های مختلفی تقسیم می شود. این دسته بندی به شرح ذیل است:
- هارد اکسترنال دسکتاپ:
همراه این نوع از هاردها یک آداپتور دیده می شود، از این رو وزن بالایی دارند و به تبع اندازه آن ها نیز بزرگ است. با توجه به این ویژگی ها هارد اکسترنال دسکتاپ برای حمل مناسب نیست و بیشتر در شرکت های مختلف برای ذخیره داده ها به کار می رود.
- هارد اکسترنال پاسپورتی:
این دسته از هاردها سایز کوچکی دارند، پس به راحتی حمل می شوند، البته میزان حافظه آن ها نیز کم است. تنها وسیله جانبی این نوع از هارد کابل USB است.
مزایای انواع هارد دیسک
هر دو دسته هارد دیسک اینترنال و اکسترنال دارای مزایای خاص خود هستند و افراد با توجه به این مزیت ها باید هارد مناسب خود را انتخاب کنند. مزایای هرکدام از این حافظه ها در زیر بیان شده است.
مزایای هارد اینترنال
- ارتقای حافظه:
به کمک این نوع هارد می توانید به راحتی حافظه سیستم خود را ارتقا دهید و از حجم بالای آن برای ذخیره اطلاعات خود استفاده کنید.
- ظرفیت حافظه:
یکی از مهم ترین مزیت های هاردهای داخلی فضای بالای خیره سازی است. هاردهای اینترنال به دلیل حجم بزرگ تر، دارای حافظه بیشتری هستند و به طور کامل نیازهای کاربر را برطرف می کنند.
- ذخیره دائمی اطلاعات و ثابت بودن:
هاردهای اینترنال در داخل کامپیوتر قرار می گیرند، بنابراین کاربر از جهت گم شدن هارد و از بین رفتن اطلاعات هیچ نگرانی ندارد.
مزایای هارد اکسترنال
- قابلیت حمل:
این نوع هارد اندازه کوچک و وزن سبکی دارد، از این رو به راحتی می توان آن را حمل کرد و در مکان های مختلف مورد استفاده قرار داد.
- اطمینان از بابت ذخیره اطلاعات:
کاربر هنگامی که اطلاعات خود را در هارد اکسترنال ذخیره می کند، می تواند از بابت ویروسی نشدن و حذف نشدن آن ها آسوده خاطر باشد.